Haarpoeder

Erfelijke kaalheid?

Gemiddeld heeft de mens 100.000 haren op zijn/haar hoofd. Daarvan verliezen we 100 haren per dag. Zeven op de tien mannen worden kaal. Dit kan gebeuren vanaf je 16e tot je 50e.

Er zijn 150 redenen voor kaalheid, één daarvan is dat het erfelijk is. Het wordt doorgegeven via zowel je vaders kant als je moeders kant. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt onder andere voor baardgroei en een lage stem, maar dat hormoon maakt ook een stof aan dat invloed heeft op het haarzakje.

Testosteron wordt aangemaakt bij de mannen in de bijnieren en de testes. Onderdelen van de testes zijn de leydig cellen waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het omzetten van cholesterol in testosteron wordt steroïde aanmaak genoemd.

Dihydrotestosteron (DHT) is een sterk biologisch actieve stof die in de cel wordt gemaakt uit de minder actieve voorloper, testosteron, met behulp van het enzym 5-alfa-reductase. Het heeft een 3× sterkere androgene werking dan zijn voorloper testosteron.

Door invloed van DHT dat zich hecht aan de haarzakjes en wortel wordt haar dunner en gaan ze een korte tijd groeien.

Je wordt dus kaal door dihydrotestosteron. Dat je kaal wordt door testosteron is dus niet helemaal waar. Een hoger testosterongehalte kan er wel voor zorgen dat het proces van genetische gewortelde kaalheid kan worden versterkt.

Alleen de haarzakjes leven. De rest van het haar wat boven je scalp uitsteekt is dood. Daarom doet afknippen ook geen zeer. In de haarwortel, net onder je scalp, vindt de haargroei plaats. Shampoos, conditioner of andere misschien zelfs wondermiddelen die niet IN de haarwortel treden, kunnen de haargroei niet beïnvloeden, versnellen of dikker maken.

(Licht)blond haar groeit minder snel dan (donker)bruin, zwart en rood haar. Haar groeit normaal gesproken gemiddeld 5 tot 6 cm per jaar bij mannen. Na ongeveer vier jaar breken haren af of vallen ze uit en groeit er weer een nieuwe voor in de plaats. Dat gebeurt ongeveer 20 tot 25 keer in je leven. Daarna werkt zo’n haarzakje niet meer en word je dus kaal. Als vroeg kaal worden geërfd is, zit dit anders. De haren groeien dan niet vier jaar, maar een paar maanden. Hierdoor word je dus sneller kaal. Hier is, zonder een cosmetische ingreep, helaas weinig tegen te doen.

Belangrijke punten die een rol kunnen spelen in het uitstellen van kaal worden, zijn:

 – Niet roken
– Geen alcohol drinken
– Gezond eten
– Veel water drinken
– Zon pakken
– Vitamine B en D slikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.