Haarverzorging

Hoe vaak moet je je haar wassen [volgens experts]

Hoe vaak was je je haar, elke dag, om de dag of één keer per week?

Voor sommigen voelt het goed om je haar elke dag te wassen – vooral als je fijn of vet haar hebt of als je dagelijks traint.
Als je droog haar hebt, kan je er misschien mee wegkomen om maar één keer per week te wassen.

Als je te maken hebt met haaruitval of beschadigd haar, kan het tegenstrijdig lijken om je haar vaak te wassen.
Meestal wordt ons verteld dat elke dag je haar wassen een absolute no-go is.
Maar hoofdhuidspecialisten lijken het juist aan te moedigen om een gezonde hoofdhuid te creëren.

Om dit schoonheidsprobleem tot op de bodem uit te zoeken, kijken we naar advies van experts.
Dermatoloog Guy Parsons en Mark Townsend, haarstylist van bekende celebrity’s.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

“Je moet je haar wassen wanneer je hoofdhuid vettig of vuil aanvoelt, los van je haartype.” Maar, adviseert Parsons ook,
experimenteer met het vaker of minder wassen van je haar dan je gewoonlijk doet. En onderzoek dan je hoofdhuid en de conditie van het haar.

Als je je haar lange tijd niet wast, stapelen natuurlijke oliën, bacteriën en dode huidcellen zich op en krijg je vettig haar.
Maar als je je haar elke dag wast, kan het zijn dat je de hoofdhuid overprikkelt.

Pexels Stock Photo

Mark Townsend is het daarmee eens: “Sommige shampoos kunnen hard zijn en de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen.
Hierdoor gaat je hoofdhuid te veel oliën produceren om de oliën die je net hebt verwijderd te vervangen.
Ik zeg niet dat je niet moet douchen na het sporten, ik zeg alleen dat je de shampoo eens in de paar dagen moet overslaan.
Maar sla nooit de conditioner over. Als je haar nat wordt, moet je de haarschubben weer opvullen met conditioner.”

Hoe vaak moet je dun haar wassen?

Dun haar heeft de neiging veel sneller vet te worden in vergelijking met dik haar en om die reden is het niet onverstandig om je haar elke dag te wassen.

Het hangt van het haar af,’ zegt Guy. Sommige mensen hebben het gevoel dat hun dunne haar futloos is als het te schoon is – te pluizig of te slap.
Anderen maken liever volume in schoon, fijn haar. Als je minder vaak wast, bestaat de kans dat het haar vuil uit het dagelijks leven binnenkrijgt en zwaarder wordt.
Anderen zeggen als hun haar eenmaal voorbij dag één is, het beter handelbaar is.

Probeer een schone borstel of kam te gebruiken om je haar te stylen op dagen tussen twee wasbeurten in, want vuile kammen of borstels brengen al het vuil van je vette haar terug op je hoofdhuid. Door je kammen of borstels schoon te houden, blijft je kapsel langer mooi en blijft het hygiënisch.

Het is de moeite waard om wat te experimenteren. Als je geen drukke agenda hebt, kun je proberen een wasdag over te slaan en in plaats daarvan droogshampoo te gebruiken. “Spray het royaal over de wortels en kam het vervolgens door je haar. Het absorbeert de oliën en de geuren uit de omgeving,” zegt Mark. Je merkt dat je haar na een tijd minder olie produceert en je minder vaak hoeft te wassen.

Wat gebeurt er als je je haar nooit wast?

Als je je haar niet wast kan het hoofdhuidproblemen veroorzaken zoals roos, hoofdhuidacne en extreme vettigheid.
“In eerste instantie krijg je een opeenhoping van dode huidcellen, natuurlijke oliën en bacteriën,” zegt Mark.

‘Het gaat erom dat dit bij veel mensen gaat jeuken en dan gaan we krabben en kan de hoofdhuid gemakkelijk geïnfecteerd raken.
Gezond haar heeft een schone hoofdhuid nodig, want geblokkeerde of verstopte haarzakjes kunnen de groei van goed haar belemmeren.
In sommige gevallen kan de hoofdhuid zichzelf reguleren, waarbij de olieregulatie vermindert door een gebrek aan stimulatie van de hoofdhuid, maar dit is zeldzaam.
Het haar zelf neemt een normaal uiterlijk aan, maar kan na verloop van tijd een beetje “stinken”.

Je haar helemaal niet wassen wordt niet aanbevolen door dermatologen omdat het de gezondheid van het haar beïnvloedt.
Je haar geeft tussen de 50 en 100 haren per dag af en als je je haar niet wast, zullen deze haren zich ophopen met talg en roos op je hoofdhuid.
Dus, als je ‘bad hairdays’ wilt voorkomen, zoek dan je “sweet-spot” voor hoe vaak je je haar wast.

Pexels Stock Photo

Wat gebeurt er als je je haar te vaak wast?

Te veel je haar wassen, kan de pH-waarde van je hoofdhuid laten stijgen waardoor hij geïrriteerd, droog of schilferig wordt en zelfs kan leiden tot een vette hoofdhuid wanneer hij gaat overcompenseren en meer olie gaat aanmaken.

Als je je haar te vaak wast, ‘ontdoe je het van al zijn natuurlijke goedheid en wordt het haar snel statisch en pluizig en krijg je last van vettigheid,’ zegt Guy.

Het haar gehydrateerd houden is het belangrijkst voor gezond haar. En als je je haar wast, kan het gereedschap dat je gebruikt een groot verschil maken.
De meeste mensen gebruiken een handdoek om hun haar te drogen. Het gebruik van een microvezel handdoek is een geweldige manier om uitdroging te verminderen. Je hebt nog nooit een kapper zo zien ineenkrimpen als ik wanneer ik haar in een handdoek gewikkeld zie,’ zegt Mark.
‘Het kan het duurste katoen zijn, het maakt niet uit. Katoen is bedoeld om vocht te absorberen.
Als je het strak om je haar draait, trekt het aan de meest kwetsbare haren die je langs je haarlijn hebt. Daar breek je teveel van af’.

One thought on “Hoe vaak moet je je haar wassen [volgens experts]

  1. Marie de Jonge schreef:

    Goed om te weten hoe vaak ik mijn haar moet wassen. Ik merk ook dat ik minder last heb van haaruitval wanneer ik mijn haar minder vaak was.Door gezonder te eten hoop ik dat mijn haarkwaliteit ook beter wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.